Скільки живуть ведмеді

Ведмідь - найбільший хижак у світі. Він практично не має природних ворогів. Він може бігти за лосем зі швидкістю до п'ятдесяти кілометрів на годину, а після трапези закріпити обід лісовими ягодами. Але не завжди буває можливість поласувати вдосталь. Тому життя ведмедя залежить від труднощів, з якими він стикається в умовах дикої природи.

1
 Всього існує вісім видів ведмедів. На їх довголіття впливають зовнішні фактори, біологіческіе особливості і Середа проживання. Так, белий ведмідь живе двадцять років, а в неволі - до сорока. Бурий ведмідь живе двадцять п'ять років в природного середовищі, а в неволі доживає до п'ятдесяти. Чорний ведмідь - п'ятнадцять, а в неволі - до тридцяти. Панда живе - до двадцятималайський ведмідь - до двадцяти чотирьох, а очковий - до двадцяти одного року.

На тривалість життя ведмедя може впливати:

  • врожайність;
  • хвороби;
  • конкуренція з іншими хижаками;
  • природні катаклізми;
  • браконьєрство.

2
 Перед зимою, крім пошуків і облаштування барлогу, бурий ведмідь повинен набрати вагу (близько 50 кг). Відкладений жир він буде використовувати замість їжі під час сплячки. На жаль, бувають сезони, коли ведмедеві не вистачає їжі. Якщо він не набирає необхідну масу, то стає голодним і перетворюється в агресивного хижака. Люди звикли називати такого ведмедя шатуном. Голодний звір вимушено нападає на сільській худобу і навіть на людей. В особливо неврожайні роки через голоду загинуло багато виснажених тварин. У 1968 році у віддалених куточках Росії було вбито 270 ведмедів.

3
Володіння великих самців бурих ведмедів можуть досягати 2000 км ?. Усередині них можуть знаходитися пасовища тварин, рибні місця і безліч рослин. Після сплячки бурий ведмідь їсть мурах і перезимували ягоди. У період цвітіння вживає листя горобини, свіжі пагони і першу зелень. Влітку - всілякі кущі, фрукти та ягоди. Може добути кабана або наздогнати оленя на пересіченій місцевості. Під кінець літа харчується рибою. Однак це може спричинити за собою зараження паразитами. Ще рідше ведмідь хворіє на сказ. Все це трохи знижує популяцію виду.

4
Коли територію ведмедя гублять великі лісові пожежі, він змушений тікати в інші райони. Так як йому доводиться освоювати нову територію, в цей період він особливо агресивний. Якщо ведмідь довгий час знаходиться в такому стані, то стає шатуном. Ще тварина може поранитися об гілку, травмуватися об валун і попросту захворіти. Варто пам'ятати, що поранений або хворий ведмідь здатний нашкодити людині.

5
Головним суперником ведмедя прийнято вважати уссурійського тигра. Конфлікти між звірами трапляються в неврожайні роки, коли видобутку мало і її доводиться ділити. Зазвичай ведмеді намагаються уникати зустрічей з тиграми. Так, білогрудий ведмідь у разі небезпеки лізе на дерево і не злазить звідти, поки у хижої кішки не закінчиться терпіння. Однак великі самці приймають бій. Такі зустрічі закінчуються смертю і важкими каліцтвами одного з хижаків. Результат бою залежить від випадку - досвідчений звір переможе більш молодого і недосвідченого. Для більш дрібних особин грізним противником виступають вовки. Але найнебезпечніший ворог ведмедя - це людина.

6
На жаль, людина дозволяє собі вбивати тварин. Забава коштує життя, а фотографії на тлі мертвої тварини піднімають статус. Шкури і частини тіла називають трофеями, а людей - мисливцями. Щороку на території Арктики вбивають 100-200 білих ведмедів, а всього у світі їх залишилося близько 20 тис. Бурий і білий ведмеді занесені в червону книгу. Крім забави для мисливців, це гроші для браконьєрів і бізнес для приватних компаній.

Ведмідь - це дивовижне тварина. Воно може лазити по деревах, плавати, їсти мурашок, не дихати до чотирьох хвилин і відчувати запахи на відстані до 20 км. Коли він живий - він охороняє наші ліси, коли помирає - удобрює землю. Завдання кожного - залишити спадщину. Турбота ведмедя - бути частиною природи.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!