Як оформити громадянство новонародженого

Повноправним громадянином РФ новонароджена дитина може стати лише пройшовши процедуру оформлення громадянства. Втім, якщо ви не плануєте поїздки з малюком за кордон, то до досягнення 14 років оформляти громадянство необов'язково. Також необхідно мати громадянство, якщо потрібно придбати сертифікат на отримання гос.виплати - материнського капіталу.

1
За законом новонароджений є громадянином РФ, якщо тато і мама є громадянами Росії-також якщо один з батьків росіянин, а другий не має громадянства або ж є безвісти пропавшім- якщо батьки мають прописку в Російській Федерації, проживають там же, при цьому не мають російського громадянства, але дитина народжена на території РФ. Крім того, якщо малюк з'явився на світ в Росії, але про його батьків нічого не відомо. Якщо протягом півроку вони не з'являються, то дитина отримує російське громадянство автоматично.

2
Перший документ новонародженого - це довідка про народження. Вона має силу протягом одного місяця після появи на світ. У цьому документі зазначено місце і час народження майбутнього громадянина РФ, його стать і дані про лікаря, який приймав пологи. При оформленні свідоцтва про народження слід пред'явити цю довідку в РАГСі.

Завантажити  Довідка про рожденіі_бланк.

Довідка про рожденіі_образец доступна для скачування на нашому сайті.

3
Далі вирушайте в ЗАГС для отримання свідоцтва. Майте на увазі, що подавати документи слід не пізніше, ніж через один місяць після народження малюка. У РАГСі вам потрібно буде пред'явити такий пакет документів: довідка про народження, паспорти батьків (або паспорт матері, якщо вона одиночка), свідоцтво про укладення шлюбу (якщо воно є). Також буде потрібно написати заяву за формою №1.

Скачайте  Заява про народження ребенка_образец на нашому сайті.

Заява про народження ребенка_бланк тут.

4
З 2007 року вся процедура оформлення новонародженому громадянства спрощена. Щоб оформити документ, вам слід підійти у відділення ФМС за місцем прописки. При цьому візьміть з собою паспорта батька та матері і свідоцтво про народження. Протягом того ж дня ви отримаєте штамп на свідоцтві про народження, який зафіксує громадянство вашої дитини. Раніше громадянство оформлялося на спеціальному вкладиші. Втім, і вкладиші, та свідоцтва нового зразка мають однакову юридичну силу.

Отримати громадянство РФ може в тому числі і новонароджений, яка не має батьків, а документи подають опікуни або піклувальники. При цьому останні обов'язково повинні бути громадянами Російської Федерації.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!