Як правильно сповідатися

Церква приносить в душу кожної віруючої людини почуття умиротворення. Особливо якщо очистити свою душу перед Богом під час сповіді. Сповідь - це таїнство, в якому людина кається у своїх гріхах, а Всевишній прощає покаявшегося через свого слугу - священика. Як же правильно підготуватися до сповіді, щоб в церкві ви замість заспокоєння не відчували ніяковості і не відволікалися на зайві запитання.

1
Відповідно до Священного Писання, на сповідь покладається ходити з 7 років, коли дитина переходить з немовляти в отроки. Але не варто відразу вести свою дитину на сповідь. До покаяння своїх гріхів потрібно прийти самостійно. Тому не тисніть на незміцнілу дитячу психіку. Долучіть дитини до церкви своїм прикладом.

2
Якщо з якихось причин ви давно або взагалі ніколи не каялися у своїх гріхах, але вже відчуваєте гостру потребу в цьому, виберіть церкву, де ви хотіли б сповідатися. Головне, що вам потрібно знати - це дні, по яких проходить таїнство. Поговоріть про це зі священиком, розкажіть про те, що давно не каялися або взагалі ніколи не долучалися до таїнства. Він призначить вам «генеральну» сповідь. Час такий сповіді теж визначить сам священик, так як таїнство може вийти довгим.

2
 Якщо душа ваша неспокійна і ви відчуваєте потребу спілкування з Богом, сповіді перед ним у своїх гріхах, подумайте і викладіть на папері свої гріхи. Сповідь - це неформальне перерахування ваших відступів від заповідей Божих, але якщо ви давно не сповідалися, ви повинні пригадати все. Не пишіть на лист і не розповідайте священику жалісливих історій про скандали з сусідами, близькими. Покаяння в гріхах - це визнання своєї провини, а не виправдання своєї поведінки. Скандалили, значить, бажали зла ближньому своєму, лихословили. Згадуючи і усвідомлюючи свої гріхи, орієнтуйтеся на 10 Заповідей Божих. Першими в список ставте найважчі гріхи - вбивство (аборт церква теж прирівнює до позбавлення життя), інцест, блуд.

3
За кілька днів до сповіді почитайте релігійну літературу, яка допоможе згадати вам про ваших гріхах і налаштувати душу на покаяння. Спеціальних молитов перед покаянням немає. Читайте перед іконами «Отче наш», «Радуйся, Маріє, слава», Псалом 51 (50). Можете просто своїми словами просити вибачення за гріхи перед іконами.

3
 Хоча б за 3 дні до таїнства дотримуйтеся посту. Будьте помірковані у їжі, не їжте тваринну їжу. Постарайтеся не брати участь у розвагах, галасливих компаніях. Відмовтеся від алкоголю. Насичуйте душу і тіло духовною їжею і готуйтеся до каяття.

4
Одяг для походу в церкву не повинна бути викликає. Для чоловіків - штани або джинси, сорочка з довгим або коротким рукавом і закрите взуття. Для жінок - спідниця нижче колін, закриті плечі і хустку на голову. Якщо раптом ви забули, що церкву потрібно відвідувати в спідниці або довжина вашої вище колін, то краще одягніть штани, а зверху пов'яжіть велику хустку. У деяких церквах біля входу в храм є кілька довгих спідниць, але краще про одяг подбайте заздалегідь.

5
Не можна спізнюватися до початку сповіді, так як Таїнство починається з читання чинопослідування, в якому повинен молитовно брати участь кожен бажаючий сповідатися. Сповідуючись, не соромтеся священика. Він всього лише ваш посередник у розмові з Богом. За довгий час служби батюшка чув про багатьох гріхах. Тому відкривайте свою душу без сорому. Якщо ж ви соромитеся або навмисно приховуєте якийсь гріх, ваша сповідь стане для вас ще більшим гріхом.

Бувають випадки, коли після сповіді може згадатися яке-небудь відступ від Божих заповідей. Не лякайтеся і не поспішайте знову ставати в чергу покаявшихся, це ваша совість починає прокидатися і підказує вам ваші беззаконня. Після закінчення сповіді в церкві читається молитва про прощення забутих гріхів. Духовно підготувати себе до сповіді можна тут.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!